Ceri Bateman'ın uzmanlığı, onu yeni Defender projesinde önemli bir pozisyona getirdi. Dijital Tasarım Baş Yüzey Mühendisi, tasarımcılar ve mühendisler arasında bir köprü oluşturarak, yeniden doğan 4x4 efsanesinin özgün tasarımını aracın özündeki performansı ve dayanıklılığıyla birleştirdi.
Babasıyla birlikte motor yarışlarını izlediği çocukluk günlerinden beri devam eden otomobil tutkusundan ilham alan Ceri, yılların en çok beklenen yeni araçlarından biri üzerinde çalışmaktan gurur duyuyordu. Ceri'nin Defender üzerindeki etkisini aracın şık tasarımlı, son teknoloji ürünü farlarında görebiliyoruz.
Ceri, bir dış yüzey mühendisi olarak müşterilerinin araçlarında gördükleri veya dokundukları her şey üzerinde çalışabiliyor. Defender'ın farları için bu, ana aydınlatma dış merceği, yön gösterge kanatları, çerçeve ve elektrikli yıkama sistemi anlamına geliyordu.
“Bunun arkasındaki tüm mühendislikle uyumlu bir şekilde çalışması gerekir. Ve her parçanın toleransları vardır. Hepsinin malzemeleri ve aralarındaki boşluklar farklıdır.
Her parçanın ne işe yaradığını bilmeli ve tedarikçilerle çalışarak her şeyin uyumlu olduğundan emin olmalısınız, çünkü bir bölüm bile uyumsuzsa parça yerine oturmaz ve çalışmaz.”
Defender, Ceri ve ekibinin problem çözme, 3 boyutlu mekansal farkındalık, iletişim ve detaylara gösterilen özen gibi yaratıcı becerilerini test etti. Her bir bileşenin hem birbirine uyması ve olması gerektiği gibi çalışmasını hem de tasarımcının amaçladığı şekilde görünmesini sağlamayı başardılar.
“Her zaman tasarım amacını korumaya ve bu amaca olabildiğince yaklaşmaya çalışıyoruz.”
Eleştirmenler ve müşteriler, Defender’ın 2019 yılındaki lansmanından bu yana büyük bir başarı yakaladığı konusunda hemfikir. Yeni nesli otomotiv tasarımına teşvik etmek amacıyla bazen üniversite ziyaretlerine Defender ile giden Ceri araca duyulan ilgiyi net bir şekilde görüyor.
“Keyifli bir araç. Hem rafine hem de keyifli. Bu aracı istediğiniz her şeye dönüştürebilir ve dilediğiniz fonksiyonu ekleyebilirsiniz. Her şeyi yapabilecek kapasitede bir araç.”
Ceri, otomotiv tasarımı üzerine eğitim aldıktan sonra JLR'ye katıldı.
“Üniversitedeyken, o zamanlar naif bir bakış açısıyla kadın ve erkek oranının neredeyse eşit olacağını düşünmüştüm. 120 kişilik bir grupta sadece üç kadındık.
Bu durum artık değişiyor. Ceri, JLR'nin kadın meslektaşlarını yapmayı tercih ettikleri işlerde desteklemeyi ve takdir etmeyi amaçlayan Tasarım Alanında Kadınlar grubunun bir üyesi olarak üzerine düşeni yapıyor.
“JLR'nin doğru sebeplerle çeşitlilik sağlamasını istiyoruz. Bana sembolik olarak iş verilmiş kadın denildiği durumlar oldu ve ben sembolik kadın olmak istemiyorum. Kadın olduğum için değil, yaptığım iş nedeniyle orada olmak istiyorum.”